Veliki dan za pribojsku bolnicu, donacija vredna skoro pola miliona evra stigla iz Emirata: Simensov skener za dijagnostikovanje svih bolesti na usluzi građanima dve države

Opšta bolnica u Priboju dobila je savremeni 16-slajsni Simensov skener, iz donacije UAE Republici Srbiji, vredan više od 400 hiljada evra. Moderan uređaj biće instaliran i uskoro stavljen u funkciju, nakon što se adaptira prostor gde je sada smešten dotrajali rengen aparat.

Novo moderno doba radiološke službe pribojske bolnice počeće instaliranjem 16-to slajsnog skenera, do sada su pacijenti iz ove opštine, na snimanje putovali čak u Užice. Nakon što uređaj bude u funkciji dva radiologa iz Priboja biće obučena za rad na njemu, a pomoć će im pružati i kolege iz Prijepolja i Užica.

„Ova vrsta usluge će mnogo značiti ne samo građanima Priboja, već i žiteljima istočnog dela Republike Srpske koji se naslanja u lečenju na pribojsku bolnicu. Skener podrazumeva podizanje zdravstvenih normativa na veći nivo, potom šansu za većim brojem specijalizacija i novim zapošljavanjem radioloških tehičara „, kazao je direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

Zamenik direktora pribojske Opšte bolnice Vladan Ćirković isitče da će skener omogućiti da se vrši dijagnostikovanje hitnih stanja, ali i hroničnih bolesti.  

Foto: A. Rovčanin

„Ovaj uređaj biće veoma značajan za dijagnostiku povreda trauma koštano zglobnog sistema, i drugih hitnih intervencija. Međutim, ima svoje mesto i u hroničnoj dijagnostici, koristi se za snimanje grudnog koša, abdomena, a unaprediće i ranu dijagnostiku malignih bolesti i doprineti adekvatnom lečenju „, rekao je Ćirković.

Lokalna samouprava finansiraće opremanje prostora gde će skener biti smešten, kao i njegovu montažu.

Pribojski Portal / PP Media / Foto: A. Rovčanin