Ugalj, nafta i gas idu u zaborav: U Priboju počela izgradnja Gradske toplane na biomasu

U opštini Priboj počela je izgradnja Gradske toplane na biomasu koja će, kada radovi budu završeni, u potpunosti zameniti fosilna goriva.

Kombinovana toplana snage osam megavata na biomasu i 15 megavata na lož ulje predstavlja rezervno postrojenje koje smo dužni po zakonu o energetici da imamo i ovo je ujedno treća faza našeg puta u zameni fosilnih goriva sa obnovljivim izvorima energije , rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj, Foto: GZS

„Krenuli smo 2016. godine sa malom kotlarnicom na ugalj, zamenili smo za pelet, a 2019. godine otvorili smo toplanu na drvnu sečku snage 1,8 megavata koja greje četiri škole i ambulantu Doma zdravlja. Tu nam je veliku pomoć pružila Vlada RS, odnosno Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima koja je potpuno finansirala taj projekat. Danas smo na kraju treće faze gde za sistem daljinskog grejanja pravimo Gradsku toplanu koja će građanima omogućiti kvalitetno 24-časovno grejanje, rekao je Vasilić.

On je dodao da će pored čistijeg vazduha, umesto skupog uvoznog mazuta građani imati domaće ekološko gorivo kupljeno na teritoriji opština Prijepolje i Nova Varoš, a višestruki efekti postrojenja koje se danas gradi ogledaju se i u otvaranju novih radnih mesta.

Završetak radova je oktobar 2021. godine, a od 2022. godine Priboj će dobiti toplanu na korišćenje koju će moći da koriste i individualni korisnici. Međunarodni tenderi su završeni i kada je reč o toplovodu kod stanice čija će zamena i rekonstrukcija podstanica biti završena u oktobru naredne godine.

Dejan Vladičić, rukovodilac projekta izgradnje, Foto: GZS

U toku su radovi na iskopu i betoniranju konstrukcije budućeg objekta i da će temeljne ploče biti izgrađene do kraja ove godine, dok će montaža mašinske opreme biti započeta u narednoj. Rok za završetak radova je oktobar sledeće godine – izjavio je Dejan Vladičić, rukovodilac projekta izgradnje kotlarnice na biomasu.

Pribojski Portal / GZS