U čast velikom Njegošu

Povodom 170 godina od upokojenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, Bratstvo pravoslavne omladine ovog grada „Sv. Despot Stefan Lazarević“ , u Priboju je 9. decembra, organizovalo istinsko kulturno veče i predavanje „Njegoš – Imao se rašta i roditi“.

Biblioteka METŠ u Priboju bila je pretesna da primi sve poštovace lika i dela velikog Njegoša, a ovo kulturno veče organizovano je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike Mileševskog, gospodina Atanasija.

Prema rečima svih učesnika, bilo je ovo zaista posebno duhovno veče, pa je i za besedničara, protojereja stavrofora dr Darka Đoga, profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, bila čast govoriti o velikom Njegošu.

„Ova beseda je posebna, jer reč je o Njegošu, koji objedinjuje, koji je mera srpske stvarnosti i srpske stvari. Njegoš je mera našeg postojanja, našeg rodoljublja, našeg življenja, svega onoga što jesu ideali srpskog roda, kao vječna zublja o kojoj govori, zublja koja gori niti dogoreva. „, rekao je profesor Darko Đogo.

Kulturno veče u Priboju,“ Njegoš – Imao se rašta i roditi“, sa stihovima iz Gorskog Vijenca uz strune gusala, upotpunio je i poznati narodni guslar iz Pljevalja, Vaso Đondović.

Pribojski Portal