SIM karavan krstario kroz Srbiju: Igre deci donele radost i osmehe, a evo za kada je zakazan nastavak nadmetanja

Period između okončanja vanrednog stanja i ponovog pooštravanja epidemioloških mera, organizacija Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije dočekala je spremno, pa je u to vreme, uz pridržavanje svih preporuka struke, održano spektakularno otvaranje Igara u Priboju, gde je uz koncerte „Dejan Petrović Big benda“ i „Leksington benda“, vatromet i neobičnu tortu obeležen i sedmi rođendan Igara u Srbiji.

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih

Ceo tim ljudi u Priboju, članovi Organizacionog odbora Priboj 2020, naši tehnički partneri iz Sportskog saveza Priboja i svi predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem, dali su veliki doprinos da uspemo u tome da uz sve izazove koji su nam se našli na putu, napravimo spektakl o kome i Pribojci i svi naši gosti koji su bili na otvaranju Igara još uvek pričaju u superlativu. Hvala deci što prepoznaju vrednost Igara i što im se svake godine vraćaju u sve većem broju. Hvala svim gradovima i opštinama u kojima se Igre održavaju i svim našim sponzorima. Takođe, veliko hvala Vladi Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji je od samog početka sa nama – istakao je Zdravko Marić, idejni tvorac i osnivač Igara.

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih

U istom periodu, Karavan radosti i prijateljstva je osim Priboja posetio još deset gradova širom Srbije u kojima su održana i takmičenja u deset sportskih disciplina. Igre su tako donele mnogo radosti SIM-ovcima u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Novom Pazaru, Čajetini, Priboju, Kruševcu, Kraljevu, Nišu, Kuršumliji, Surdulici i Sokobanji. Uz to, ukupno 134 pojedinačna turnira odigrana su u 22 grada, a održana su i finala turnira u malom fudbalu Coca-Cola kup i to u 17 gradova za dečake i u osam za devojčice. Priboj je bio domaćin i tri državna prvenstva Sportskih igara mladih i to u atletici, igri između dve vatre i malom fudbalu.

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih

SREMSKA MITROVICA

Grad iz koga je, po tradiciji, Karavan radosti i prijateljstva Sportskih igara mladih krenuo ove godine bila je Sremska Mitrovica. Kao i uvek, Igre su i ove godine na platou PSC „Pinki” okupile veliki broj dece i prijatelja ove manifestacije.

Sportske igre mladih nisu samo obično nadmetanje. One su uspele da sve ljude iz Srbije i regiona okupe oko jedne zajedničke ideje, a to je promocija sporta, zdravog života i fer-pleja – istakla je Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Jednako uzbudljivo bilo je i u Šapcu na terenima SC „Feniks“, gde je sa predsednicom Igara plamen prijateljstva upalio Bojan Jorgačević, nekadašnji golman reprezentacije Srbije. U hali „Pendik“ u Novom Pazaru ponovni dolazak Igara izazvao je opšte oduševljenje mališana.

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih

Naš grad je uz Igre od osnivanja, a interesovanje dece za učešće na takmičenjima je sve veće. To je odlična stvar, jer Igre donose i nova poznanstva i druženja i spajaju mlade regiona – poručio je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Igre su ove godine bile i jedna od najvećih atrakcija za decu na Zlatiboru, gde su se takmičenja održala na nekoliko lokacija uz

podršku uspešnih sportskih stručnjaka, poput fudbalskog trenera Milovana Rajevca i selektorke ženske košarkaške reprezentacije Marine Maljković.

KRUŠEVAC

Kruševac je ove godine prvi put ugostio Igre, na oduševljenje najmlađih sugrađana koji su ranijih godina putovali na takmičenja u okviru Igara u obližnje gradove, a spektakularno je bilo i na otvaranju u balon hali fudbalskog kluba „Kiker“ u Kraljevu, a potom i na terenima OŠ „Dušan Radović“ u Nišu.

I na Sportskom centru u Kuršumliji Igre su okupile mnoštvo dece, a ove godine je manifestacija u tom gradu održana u znak sećanja na Dragana Petrovića, predsednika Sportskog saveza Kuršumlija, koji je nažalost izgubio bitku sa koronom.

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih

I centralni gradski trg u Surdulici Igre su krajem juna uspele da pretvore u jedan od najveselijih prostora u našoj državi. Deca iz srca Pčinjskog okruga prvi put su Karavan radosti i prijateljstva dočekala prošle godine, a o tome koliko im se dopalo sve što su tada doživela svedoči činjenica da su se na novo druženje sada odazvala u još većem broju.

Manifestacije poput ove okupljaju mlade oko najvažnijih vrednosti kao što su sport, prijateljstvo i zdrav život i baš zbog toga nam je čast što možemo da ugostimo Igre i u ovoj sezoni – rekao je tom prilikom Novica Tončev, predsednik Skupštine opštine Surdulica i narodni poslanik.

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih

SOKOBANJA

Na centralnom gradskom trgu u Sokobanji Karavan radosti i prijateljstva dočekan je uz muziku, konfete i velelepni vatromet.

Zahvaljujući Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih, u Sokobanji se sve više dece rekreativno bavi sportom. Igre su svakako doprinele tome da Sokobanja postane središte regiona i mesto gde se rađaju nova prijateljstva dece iz cele Srbije, budući da na takmičenja u našem gradu iz godine u godinu dolazi sve više ekipa iz Bora, Negotina, Knjaževca, Zaječara, Niša, Prokuplja i drugih gradova – istakao je Miloš Krstić, direktor SRC „Podina“, na čijim terenima su igrana takmičenja u okviru Igara.

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih

Prema rečima Ivane Jovanović, predsednice Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, nastavak sezone očekuje se najverovatnije 3. avgusta ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Čim se steknu uslovi, naš Karavan radosti i prijateljstva nastaviće svoj put. Očekuju nas posete Arilju, Kragujevcu, Velikoj Plani, Petrovcu na Mlavi, Majdanpeku, Kladovu, Požarevcu, Pančevu, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Obrenovcu, Valjevu i Čačku, a nakon toga, ako sve bude teklo po planu, i državno finale u Beogradu. Zdravlje dece i svih naših učesnika je oduvek za nas na prvom mestu, a sada o tome posebno vodimo računa. Striktno se pridržavamo mera Vlade RS i kriznog štaba, pa od njihovih preporuka zavise svi naši naredni koraci – istakla je Ivana Jovanović.

Pribojski Portal / Blic / Foto: SPORTSKE IGRE MLADIH