Promocija romana „Istina nema rok trajanja“ autora dr Miomira Milinkovića

„Istina nema rok trajanja“, naziv je najnovijeg romana savremenog književnog stvaraoca, rođenog Pribojca, dr Miomira Milinkovića.

Roman je objavljen ovog proleća a njegova promocija u rodnom gradu autora, gde je dugo radio kao profesor u osnovim i srednjim školama, održana je 26.maja u Domu kulture. Pored autora na ovoj književnoj večeri učestvovali su i dr Milutin Đuričković, književnik i književni kritičar i dr Velibor Jovanović, takođe književnik i pune četiri decenije profesor u našem gradu.

Radnja romana „Istina nema rok trajanja“ odvija se u ovom kraju, na prostorima jugozapadne Srbije, u poratno vreme, u prvoj deceniji posle Drugog svetskog rata, što su bile i godine straha, nesigurnosti, podozrivosti u sve i svakoga. Radnja ovog štiva je logičan nastavak prethodnog romana autora, takođe autentičnog naziva -„Šumljaci“.

„Moj cilj je bio da prikažem ne samo faktografiju tog perioda, već psihologiju poratnog vremena, ne stavljajući se ni na stranu komunista, koji su uvodili nova društvena i životna pravila, niti na onu drugu stranu, koja se nije mirila sa tim novim društvenim poretkom. Čitaocima ostavljam da sami izvedu zaključke o tom, svakako, teškom i turbulentnom vremenu.“, kaže autor romana Miomir Milinković.

„U pitanju je ozbiljan roman i hrabrost je autora da i sa ove vremenske distance napiše roman o tom poratnom periodu.“, rekao je književni kritičar Milutin Đuričković, dok je Velibor Jovanović istakao da ga u ovom romanu Milinković podseća na neponovljivog Branka Ćopića.

Profesor Miomir Milinković je književnik i naučni radnik, donedavno redovni profesor književnosti i retorike na Univerzitetima u Beogradu, Prištini i Kragujevcu, sada penzionerske dane provodi u Beogradu. Doktor je književnih nauka, bavi se naučnim radom i piše beletristiku. Objavio je 44 knjige i 250 književnih kritika i naučnih radova.

pribojski.rs / Opština Priboj