Predstavljena monografija „Stara Raška pod italijanskom okupacijom 1941-1943.“

U Maloj sali Doma kulture Priboj predstavljena je dvotomna monografija „Stara Raška pod italijanskom okupacijom 1941-1943.“ autora dr Milutina Živkovića. O ovom delu govorili su ma Dragan Teodosići i autor, a moderator programa bio je Aleksandar Manović, profesor istorije.

Autor monografije predstavio je i strukturu ovog obimnog dela, metodologiju desetogodišnjeg rada i tematske celine. Publici je izložena kolaboracija domaćeg stanovništva iz Raškog okruga sa italijanskom vojskom, ali i brojna zanimljiva saznanja o okupatorskim veštinama, metodologiji Italijana kao kolonijalnih gospodara, ali i kako su iz rata izašli na strani pobednika. Temelji okupacione mreže, navodi dr Živković, udareni su preciznom analizom verskih netrpeljivosti u Staroj Raškoj, podelom verskih skupina na razne političke frakcije, kao i razbijanjem ovog prostora na nekoliko vojnih sektora.

Monografija razbija mit o italijankoj okupacji i o Italijanima kao „dobrim okupatorima“ i donosi priču o obračunu zavađenih nacija, vera i ideologija, o raznovrsnim nasleđima i tradicijama ove multikonfesionalne i multietničke teritorije.

Knjigu „Stara Raška pod italijanskom okupacijom 1941–1943.“ objavili su Istitut za savremenu istoriju u Beogradu i izdavačka kuća „CatenaMundi“ početkom 2021. godine.

Pribojski Portal