Poseta državne sekretarke za brigu o porodici i demografiju

U radnoj poseti Priboju 23. septembra, boravila je državna sekretaraka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Milka Milovanović Minić, gde je sa rukovodstvom opštine Priboj razgovarala o demografskoj situaciji u ovoj lokalnoj samoupravi i mogućnostima da se ona unapredi i poboljša.

„Opština Priboj će u narednoj budžetskoj godini značajno povećati izdvajanja za mere populacione politike, od sadašnjih sedam na oko 30 miliona dinara, mada je stav rukovodostva lokalne samouprave, da će dugoročne mere ekonomske stabilnosti, ipak dati bolje rezultate.“, istakao je predsednik opštine Priboj i dodao da je umesto trenutnih izdvajanja, bolje stvoriti uslove za zaposlenje žena, a sigurna egzistencija će ih osnažiti za stvaranje ili proširivanje porodice.

Novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji je strateško ministarstvo države Srbije, jer je demografska situacija i u našoj zemlji ali i Evropi, sve lošija. Prirodni priraštaj je vrlo nizak, stanovnika na ovim prostorima sve je manje, pa iako to stanje nije od juče, već traje decenijama, država je odlučna da se to pitanje, ipak dugoročno i promeni i poboljša.

„Država Srbija je odlučna da stane na put ekonomskim migracijama i to tako što ćemo doprineti boljim demografskim prilikama na lokalu. Odlićan primer prakse u Pribou je formiranje i finansiranje nove socijalne ustanove, kako bi moglo da nastavi da živi već oformljenih pet veoma bitnih usluga socijalne zaštite. Primer za isticanje je i ulaganje u nova radna mesta, gde bi se zaposlila nova, uglavnom ženska, radna snaga.“, rekla je državna sekretarka Milovanović Minić.

„Demografija nije tema za dnevno-političku raspravu, demografska politika se vodi na duže staze.“, zaključila je državna sekretarka.

Državna sekretarka obišla je i Centar za socijalni rad Priboj, gde je upracvo naišla na primere dobre prakse, koji će, kako je istakala, biti korišćeni kao pozitivni primer u našoj zemlji.

Naime, lokalna samouprava u Priboju je, među retkima u Srbiji, svojim pravovremenim delovanjem, produžila život socijalnim uslugama, za sada pet usluga socijalne zaštite, od kojih neke, funkcionišu i gotovo dve decenije.

Pribojski Portal