Počelo uređenje izletišta Ravni

Počeli su radovi na uređenju izletišta Ravni, brda iznad Prijepolja, na kom se dugo godina skupljaju Prijepoljci, a koje je zapušteno. Projekat se finansira sredstvima Ministarstva trgovine i turizma preko Turističke regije zapadne Srbije. Prva faza iznosi 1,9 miliona dinara, a druga oko 3 miliona.

„Po strukturi ovo je voćnjak, gde stabla nisu orezivana niti se šta ovde sređivalo dugi niz godina. Došli smo na ideju da ovo mesto pretvorimo u jedno savremeno izletište gde će naši sugrađani moći da dođu kada god imaju slobodnog vremena i da tik uz borovu šumu uživaju sa svojom porodicom, prijateljima, komšijama i gostima. Za vreme bivše Jugoslavije, kada se slavio prvomajski uranak, ovde se tradicionalno skupljalo za 2. maj, zato što se dan pre uvek održavala Кomaranska košija na obližnjem brdu. Znalo je da se dođe i do 5.000 ljudi a zvuci klarineta, truba i dvojnica odzvanjali su brdom a igralo se i po nekoliko kola. Nije bilo telefona pa kada ste želeli nekoga da vidite dolazili ste na ovo mesto. Tako da se nadamo da ćemo do maja sledeće godine uspeti da povratimo sjaj ovom izletištu, da bi mnogi mogli da evociraju uspomene”, rekao je direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević.

Direktor Turističke organizacije Prijepolje Nebojša Svičević

Predviđeno je da se radovi izvode u nekoliko faza, a u prvoj se uklanja šiblje uz pomoć Poljoprivredne stručne službe iz Užica.

„Voće se ostavlja, samo se radi orezivanje. Inače uglavnom su jabuke, autohtonih sorti. Ograđujemo celu parcelu abiće postavljen i dečiji mobilijar kao i letnja pozornica prečnika osam metara. Zamislili smo da na tom mestu naši najmlađi sugrađani mogu da izvode određene nastupe kada je lepo vreme i da imaju časove u prirodi”, kazao je Svičević.

U drugoj fazi, prema njegovim rečima, konkurisaće kod nadležnog ministarstva za sredstva za postavku pečurki, zidanje roštilja i mokrog čvora koji je neophodan za izletište.

PP Media