Lokalizovan požar na Crnom vrhu

Požar na Crnom vrhu, u kanjonu reke Uvac, koji traje već punih sedam dana, lokalizovan je i drži se pod kontrolom.

Sadejstvom radnika Srbijašuma iz Priboja, Užica i Raške i pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Čačka i Novog Pazara, i uz logističku podršku lokalne samouprave, šumski požar koji je zahvatio prostor od preko 300 hektara, pre svega borove šume, tokom jučerašnjeg dana potpuno je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, zaključak je sa poslednje sednice stručno-opertivnog tima Štaba za vanredne situacije opštine Priboj, koja je održana sinoć, 18. jula.

Kako bi se mogle angažovati dodatne snage i sredstva na suzbijanju požara i otklanjanju njegovih posledica, na predlog Štaba za vanredne situacije, u subotu 17. jula, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine Priboj, odnosno tri mesne zajednice – Rača, Banja i Kratovo.

Podsetimo, požar je 12. jula na tri mesta zahvatio nepristupačan deo šume Crnog vrha na Ljeskovcu i u kanjonu reke Uvac, na potezu između manastira Dubrava i sela Brezna i Gornja Jelača u MZ Kratovo.

Juče je, uz pomoć mehanizacije napravljena tzv.proseka odnosno protivpožarni put, u rejonu brezanskog potoka, koji je omogućio da i mehanizacija, ali pre svega vatrogasici i radnici Srbijašuma stignu ispod požara i tako ga preseku, odonosno onemoguće njegovo dalje širenje.

Lokalizaciji požara značajno su doprinele i kišne padavine poslednja dva dana, pogotovu od juče i noćas, što je doprinelo i gašenju požara na pojedinim kotama, ali i onemogućilo njegovo dalje širenje. U požaru više nema otvorenog plamena, ne gore stabla i krošnje drveća, već je u pitanju prizemni, pa i podzemni požar, jer gore panjevi i borove žile, pune luča odnosno smole.

Lokalizacija požara omogućila je i predah vatrogascima i radnicima Srbijašuma, koji su na terenu prethodnih dana boravili danonoćno. Oni su i dalje na terenu, obilaze požar i kontrolišu situaciju, jer je evidnetno da će požar tinjati još danima, zbog nagorelih panjeva, oborenih stabla i nagorelog korena drveća.

Juče su ponovo područje požara obišli predsednik Opštine i SO Priboj Lazar Rvović i Boris Mrdović, u funkciji komandanta i načelnika Štaba za vanredne situacije opštine Priboj, u pratnji načelnika za odeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije za opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, Milana Mlađenovića, a protekle nedelje područje zahvaćeno požarom obišli su i ministar MUP Srbije Aleksandar Vulin, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Najbitnije je – da požarom nije ugroženo stnovništvo u susednim selima, niti njihova imovina, osim uglavnom šume, koja ne pripada samo Srbijašumama, već je dosta ima i u privatnom vlasništvu, zaključak je jučerašnje sednice Oprativnog tima Štaba za vanredne situacije opštine Priboj.

Istraga o uzrocima požara je u toku.

Pribojski Portal / Video2: TV5