Izložba „Već neviđeno“

Poslednjeg vikenda u maju, u Priboju je održana neobična izložba, još neobičnijeg naziva „Već neviđeno“, koju je organizovala umetnička grupa „Jednostavno rečeno“ iz Beograda, a u saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Priboja i METŠ.

U pitanju su starije fotografije, koje svedoče o jednom vremenu, giganta kakav je bio FAP, ali i rastu i razvoju grada Priboja.

Izložba je organizovana na tri punkta – na kamionu FAP-a, na šetalitštu pored Lima i u Mašinsko-elektrotehničkoj školi.

Ideja je bila da se publici približi značaj i uticaj nekadašnjih fabrika na svakodnevni život ljudi, nekad i sad.

Najveći deo izložbe čine fotografije pribojskog fotografa Murata Jukića, čiji opus sačinjava 750 negativa, na kojima se nalazi preko 25 hiljada fotografija, nastalih od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Fotografije nisu samo puko „slikanje“ stvarnosti, jer na njima, pored onog već viđenog, ima i onog skrivenog, nevidljivog, što tek treba otkriti, pa otuda i naziv ove izložbe.

Kroz projekat „Kulturni centar Kamion“, još jednom je odata počast FAP kamionima, koji osim što su prevozili robu i spajali ljude, gradove i zemlje, bili su i jedna vrsta kulturnog središta. Na platformama kamiona FAP-a, dešavali su se značajni govori i važni dogovori, dečji karnevali, koncerti, pa čak i balet. Sada je došlo i vreme i za izložbu na njima, kao kulturnom centru na točkovima.

Pored kamiona na trgu FAP-a, izložba je organizovana i na stalnom mestu susreta Pribojaca, na šetalištu pored Lima, kao i u METŠ, koja je bila značajna karika u radu pribojske Fabrike automobila.

pribojski.rs / Opština Priboj