Da li će Priboj ličiti na Las Vegas: Bira se idejno rešenje gradskog trga, ove dve stvari će biti dominantne

U holu Mašinsko elektrotehničke škole u Priboju otvorena je zanimljiva izložba.

U pitanju su zaista retki radovi – nagrađeni na Konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja centra novog dela grada sa idejnim rešenjem gradskog trga.

Konkurs su tokom prethodnih meseci sproveli Opština Priboj i Inženjerska komora Srbije, a stručni žiri odabrao je najbolje radove, koji će biti osnova za buduće uređenje centra Novog Priboja.

„Novi gradski trg, ali i uređeni centar novog dela grada, biće na neki način kruna naših aktivnosti, koje sprovodimo na uređenju i oživljavanju našeg grada“, rekao je Boris Mrdović, predsednik SO Priboj i dodao da će tako grad dobiti prelep trg, kojim se pokazuje da sve ono što se radi ima viziju sigurne budućnosti.

Na konkurs su pristigla 22 rada, a žiri je odbarao 6 radova, kojima su dodelili jedno prvo mesto, dva jednakovredna druga rada i tri jednakovredna otkupa.

„Svi radovi su jako dobro urađeni, a nagrađeni radovi su posebno prepoznali tematiku koju su trebali da obrade“, kaže predsednica žirija dr Dragana Vasiljević Tomić i ističe da je prvonagrađeni rad uključio i ono što je njima bilo jako bitno, a to je da nedovršeni Dom kulture dobije novo odelo i da prelepa reka Lim svim šetačima ostane izazov.

Rad kome je pripalo prvo mesto na konkursu je delo mladih i ambicioznih stručnjaka iz beogradskog projektnog biroa „Termoprojekt“, kojima je ovo bio i prvi konkurs, a nagrada će biti samo motivacija za nove ideje i projekte.

„Svojim radom nastojali smo da rešimo situaciju sa parkiranjem, sa neorganizovanom pijacom, da izađemo na reku, a uz dominatni budući trg, izabrali smo i crkvu, kao dominirajuću tačku u ovom okruženju“, rekao je Miloš Purić iz pobedničkog tima projektnog biroa „Termoprojekt“ iz Beograda.

Autorima nagrađenih radova u ime lokalne samouprave plakete je uručio predsednik SO Priboj, Boris Mrdović, dok su zahvalnice pripale članovima žirija i Inženjerskoj komori Srbije.

Izložba idejnih rešenja budućeg uređenja gradskog trga u Priboju, u holu METŠ, biće postavljena do 6. decembra.

Pribojski Portal / RINA