Ana Maria Horvat pobednica 49. Limskih večeri poezije

Učenica Gimnazije iz Kikinde Ana Maria Horvat pobednica je 49. Limskih večeri poezije (LVP). Ona je prema odluci žirija u sastavu dr Jasmina Ahmetagić, dr Svetlana Kalezić Radonjić i mr Bojana Stojanović Rosić poslala najbolji ciklus pesama na Konkurs 49. LVP. Prema obrazloženju žirija pesame Ane Marie Horvat napisane u ciklusu kojem je ona dala naziv „Bulka“ prikazuju devojčicu koja to više nije, a ipak jeste; majku koja to još uvek nije, a ipak jeste; piše poeziju koja odiše bolnim osvešćivanjem odrastanja. Pobednici je pripala nagrada štampanja prve zbirke poezije u biblioteci Limskih večeri poezije i novčani deo nagrade koje je obezbedio Dom kulture Priboj.

Drugo mesto pripalo je Milici Borovčanin, koja dolazi iz SŠC „Vasilije Ostroški“, Sokolac. Ciklus pod šifrom „Refleksija“ prema oceni žirija odlikuje se metamorfozom detinjstva i deteta. Poput žurnaliste i hroničara jednog vremena, „Refleksija“ beleže prizore bez objašnjenja, bez pohvale, pokude, osude; a tako jasno, tako slikovito, plastično, kolokvijalno, nonšalantno, poučno. Nagradu za drugoplasiranu finalistkinju obezbedila je Gimnazija Priboj.

Iz Tehničke škole iz Kosjerića dolazi trećeplasirana učenica Tatjana Marinković, koja je poslala pesme pod šifrom „Kanarinac“. Članice žirija ocenile su da je njena poezija eliptična, eterična, apstraktna poezija, koja deluje kao da ju je nadahnula crna hronika, ruši konvencije tako što je naslov pesme ispod poslednjeg stiha. Zavičajni muzej Priboj nagradio je Tatjanu Marinković za osvojeno treće mesto.

U finalnom programu predstaviljena je i poezija još dvoje finalista Sonje Barać iz Karlovačke gimnazije i Jovana Lomića iz Prve beogradske gimnazije. Svim finalistima pripale su i nagrade koje su obezbedili Mašinsko- elektrotehnička škola Priboj i Službeni glasnik.

Program 49. LVP upotpunili su i nastup Bojane Brdarić i Nenada Ljubenovića pod nazivom „Poezija od snova“, poezija Emilije Tasić, pobednice 47. LVP i Jevrema Nedljkovića laureata 48. LVP.

Pribojski Portal