Priboj prva lokalna samouprava koja će izgraditi toplanu na biomasu Srbiji: Vrednost investicije preko pet miliona evra

Opština Priboj u utorak, 8. septembra izdala je građevinsku dozvolu za gradnju nove gradske toplane na biomasu. Nakon toga, sa svim učesnicima u projektu, održan je još jedan od sastanaka u nizu, na kome su sumirane dosadašnje aktivnosti i poslednje pripreme, pred početak gradnje nove toplane.

Prema planu gradnja nove toplane počinje 21.septembra, čime se krunišu višegodišnji napori da se obezbedi ova kapitalna investicije, otkrio je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

„Priboj prvi u Srbiji gradi gradsku toplanu na drvnu biomasu, a uz opštinu Mali Zvornik, bićemo prva lokalna samouprava u zemlji, koja će dosadašnja fosilna goriva u potpunosti zameniti biomasom. I ono što je bitnije, građani Priboja dobiće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata, plaćaće onoliko koliko potroše, značajno će se smanjiti i potrošnja energenata, a na taj način ostvariće se i značajne uštede u opštinskom budžetu“ rekao je Vasilić.

Nova gradska toplana u Priboju trebalo bi da bude izgrađena do 1. oktobra naredne godine, kada će biti stavljena u probni rad, a predaja JP „Toplana“, prema projektu, obaviće se 20. januara 2022. godine.

Podsetimo, buduća toplana biće snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Vrednost ove investicije je 5.250.000,00 evra. Izvođač radova je konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada.

Projekat izgradnje gradske toplane na biomasu podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Tender za rekonstrukciju toplovoda, vredan 1.050.000,00 evra je završen, izvođač će biti beogradska firma „Konvar“, tender za zamenu podstanica je u toku, a vrednost posla je 754.000,00 evra. Radovi će početi u aprilu naredne godine, nakon završetka predstojeće grejne sezone.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim zainteresovanim potrošačima u našem gradu.

Pribojski Portal