Prekograničnom saradnjom Rudo i Priboj dobijaju teniske terene

U toku je izgradnja teniskih terena u Priboju i Rudom u okviru programa Prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine, a kroz realizaciju projekta „Beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe sa kraja 19. veka u funkciji razvoja turizma opština Rudo i Priboj“.

Jedan od rezultata ovog projekta biće i izgrađena dva teniska terena, jedan u Priboju i jedan u Rudom. Partneri na projektu, Turistička organizacija Priboj i Javna ustanova za turizam i sport Rudo, potpisali su ugovore o izgradnji terena sa izvođačima, koji su započeli izvođenje radova.
Teniski teren sa betonskom podlogom biće izgrađen u Starom Priboju, dok će teniski teren sa šljakom biti izgrađen kod Stadiona „Mitar Mićo Mandić“ u Rudom.

Osim izgradnje teniskih terena, kroz Projekat je sprovedena edukacija i licenciranje trenera za tenis. Ukupno pet trenera je licencirano, od čega tri iz Priboja i dva iz Rudog.

U narednom periodu kroz Projekat će biti opremljen teniski klub u Priboju, dok će u Rudom biti formirana i opremljena teniska sekcija. U okviru Projekta je planirano održavanje dva kampa, jedan za djevojčice i jedan za dečake iz opština Priboj i Rudo.

Projekat ima za cilj da razvije i afirmiše tenis u ove dve pogranične opštine. Suština ideje za ovaj projekat bazirana je na činjenici o Austro-ugarskom nasleđu, zahvaljujući kojem je prvi teniski meč na ovim prostorima odigran, upravo na granici ove dve opštine. Ovo istorijsko nasleđe biće temelj razvoja novih sadržaja koji bi mogli da privuku turiste, ljubitelje ovog sporta i istorije, što će svakako doprineti razvoju i promociji opština, kako ovih tako i opština iz regiona.

Projekat se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije, u sklopu programa Prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine tokom perioda između 2014. i 2020. godine.

Projekat sprovode Turistička organizacija Priboj i Javna ustanova za turizam i sport Rudo. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) Republike Srbije.

ekapija.com