Predstavljena knjiga „Zablude srpske istorije“

Knjige „Mitovi srpske istorije“ i „Zablude srpske istorije“, istoričara Dejana Ristića, predstavljene su u subotu 12. septembra u amfiteatru Zavičajnog muzeja u Priboju. Oba naslova čine jedinstvenu tematsku i istoriografsku celinu, a o knjigama su govorili arheolog Savo Derikonjić, direktor Zavičajnog muzeja u Priboju, arheolog Stefan Gole i istoričar Dejan Ristić.

Nakon velikog uspeha knjige pod naslovom „Mitovi srpske istorije“, pred čitaocima se nalazi njen nastavak pod nazivom „Zablude srpske istorije“. Ova knjiga iz ugla istorijske nauke analizira neke od najznačajnijih mitova, nepoznanica i istorijskih zabluda naše burne i slavne nacionalne istorije. Po istoričaru Ristiću to su neke od zabluda ili dilema:

Da li je srpska carica Jelena bila jedina žena koja je ikada kročila nogom na tlo Svete Gore Atonske? Da li je u zimu 1915/1916. iz albanskih luka srpske junake prevozila lađa francuska ili italijanska? Ko je, umesto mrtvog kralja Aleksandra I Ujedinitelja, izgovorio reči: „Čuvajte mi Jugoslaviju“? Da li je istina da Josip Broz Tito nikada nije posetio Spomen-područje „Jasenovac“?

Sličnih pitanja, nedoumica, nepoznanica ili verovanja ima na pretek, a autor knjige, na naučnim dokazima pokušao je da ih razjasni i otkloni stvorene dileme.

Istorijske nepoznanice i zablude, kao i pseudoistorijske tvrdnje, neumitno se povlače pred neumoljivim naučnim istinama i činjenicama – tvrdi autor ove knjige.

Knjige „Mitovi srpske istorije“ i „Zablude srpske istorije“ objavila je renomirana beogradska izdavačka kuća „Vukotić media“.

Pribojski Portal