Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Mladi preduzetnik iz gradića na obalama Lima proglašen za najboljeg pekara Srbije. Svojim pekarskim umećem oduševio i Francuze.

Miroslav Bojić iz Priboja ima 36 godina, a pune dve decenije bavi se pekarstvom. Školovan je pekar i već 17 godina ima svoju firmu, zapošljava 33 radnika i jedan je od najuspešnijih preduzetnika u gradu na Limu. 

Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhivaPo završetku srednje škole za pekara, Miroslav je tri godine „pekao“ zanat u privatnim pekarama, a onda krenuo u samostalni biznis. Radilo se, kaže, danononćno, gotovo deset godina, dok se nije stalo na svoje noge i razradio posao. Pregalačkim radom, iz godine u godinu, širio se posao, širio i poslovni prostor, nabavljala oprema, zapošljavalo se sve veći broj radnika. Danas je pekara „Bojić“ broj jedan u gradu. Kvalitet i rad u korak sa vremenom, geslo je ovog mladog, a već iskusnog pekara i preduzetnika. Ulaganje u opremu je imperativ, pa jedini u gradu ima automatizovanu proizvodnju. Nekad se, kaže, 200 hlebova mesilo i peklo za noć, sada toliko izađe za desetak minuta. 

Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhivaA da je najbolji, ne samo u svom gradu već i u Srbiji, potvrđeno je i zvanično. Na nedavno održanom takmičenju u Beogradu, Bojić je izabran za najboljeg pekara Srbije. Voljom žreba ovaj pekar iz Priboja pravio je francuski hleb „baget“, koji je oduševio Francuze, pa je tom pobedom i vizirao pasoš za Pariz, gde  je u konkurenciji majstora svetskog glasa, dostojno predstavljao i Priboj i Srbiju i to tako što je od testa pravio gusle, kosovske božure, srpski Ustav… 

Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhivaIz ove pekare svakodnevno izlazi veliki asortiman proizvoda od hleba, bureka, pita i kolača, preko 100 peciva. Snabdeva oko 50 marketa, a ima i svoja dva prodajana objekta, u Priboju i Novoj Varoši. Od prošle godine pravi i beskvasni hleb, sa prirodnim kvascem, koji sam proizvodi. Već se priprema i proširenje od novih 300 kvadrata, kako bi se potpuno eliminisala treća smena, što je sinonim za pekare, jer bi se radila proizvodnja sa odloženom fermentacijom, pa bi u svako doba dana na policama bilo svežeg i toplog hleba. 

Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhivaKorona je uticala na obim proizvodnje i u ovoj pekari, ali je kaže Miroslav, uslovno i dobrodošla, da se malo predahne i vrati ritual nedeljnog porodičnog ručka, na koji se bilo zaboravilo. Pekara „Bojić“ je i donator brojnih manifestacija i akcija, a na radost mališana Priboja, pre pet godina pokrenuta je akcija lomljenja česnice na Božić, u porti gradskog hrama. Česnica je prečnika 1,20 metara, teška 70 kilograma, ima 480 delova u koje sa svojim prijateljima Miroslav „krije“ dukate, od tri prve godine do 36 zlatnika ove godine. 

Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhivaZanimljivo je i da je pripremanje česnice dobrovoljni posao za sve zaposlene, jer taj dan firma ne radi, a svi koji dođu, uz posebno druženje, za taj dan posebno su od gazde Miroslava i nagrađeni.

Pribojski Portal