Kurban-bajram zbog pandemije bez molitvi u džamijama

Muslimani danas obeležavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Obeležavanje praznika vezano je i za odlazak vernika na Hadž u Meku i Medinu. Ove godine, zbog pandemije, praznik se obeležava drugačije, bez mnogih običaja i propisa.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, Mešihat Islamske zajednice je izdao obaveštenje, koje je preneo i Medžlis IZ-e Priboj:

Postovani vjernici,

lmajuči u vidu veoma tešku epidemiološku situaciju na prostoru Sandžaka i Srbije, čiji je bilans u periodu 21. jun – 21. jul 2020. godine porast broja smrtnih slučajeva u Sandžaku tri do četiri puta, u odnosu na isti period prošle godine, kao i činjenicu da je još uvijek veliki broj zaraženih korona virusom, od kojih se neki liječe u bolnicama, a značajan broj u kućnim uslovima, te da je ozbiljan broj onih koji ne poštuju mjere samozaštite i zaštite drugih,


Mešihat lslamske zajednice potvrđuje odluku od 4. jula tekuće godine o zatvaranju džamija, tako da se Bajrama namaz, kao ni DŽuma namaz prvog dana Bajrama neće klanjati u džamijama na prostoru lslamske zajednice u Srbiji.


Ova odluka ima za cilj očuvanje zdravlja i života ljudi, što je osnovni princip vjere islama.


Očekujuci razumijevanje, molimo Uzvišenog Allaha da nam se smiluje, popravi nase stanje, zastiti od zaraze, izliječi naše bolesne, a umrlima podari Džennet. Amin.


Mešihat islamske zajednice

Muslimani za Kurban-bajram imaju obavezu da se sete beskućnika ili onih koji nemaju priliku svakoga dana da pojedu meso. Jedna trećina mesa pripada onome ko je klao kurban, iako se po učenju islama i ta trećina može podijeliti drugima.

Dr Rešad Plojović iz Prosvetno-verskog saveta Mešihata Islamske zajednice u Srbiji rekao je za RTS da se praznik obeležava prvi put u istoriji bez molitve u džamijama i bez organizovanog odlaska na sveta mesta.

“Umjesto molitve u našim džamijama, neka naša molitva bude u našim srcima. Umjesto radosti koju dijelimo na Bajramu sa svojim prijateljima, komšijama, širomporodicom, neka ta naša radost ostane u našim domovima kako bi se i nakon isteka Bajrama mogli radovati i nastaviti radovati i osećati sreću povodom radosnih bajramskih dana”, naveo je Plojović.

Pribojski Portal / RTS