Gradnja toplane na biomasu teče po planu: Pribojci će disati čistiji vazduh

Radovi na izgradnji gradske toplane na biomasu u Priboju odvijaju se po planu. Uprkos zimskom periodu, neimari „Energotehnike Južna Bačka“ iz Novog Sada, koriste relativno lepo vreme, pa se predviđeni rokovi, poštuju u potpunosti, a urađeno je vidljivo, zaključak je sa redovne mesečne video konferencije konsultanata nemačke KFV banke, predstavnika Ministarstva energetike Vlade Srbije, izvođača radova i investitora.

„Oprema buduće toplane stizaće sukcesivno, ona je spremna u Austriji odnosno Beču, i njena montaža sledi pre zatvaranja građevinske konstrukcije buduće kotlarnice.“, rekao je direktor JP „Toplana“ iz Priboja, Zoran Ratković.

S obzirom na dotrajalost, dosadašnjeg toplovoda pre svega, koji je star i blizu pola veka, zbog čega su svake sezone bile česte havarije, što je uticalo na funkcionisanje daljinskog grejanja u pojedinim delovima grada, u okviru izgradnje toplane na biomasu, predviđena je i kompletna rekonstrukcija i toplovoda, ali i podstanica.

Prema rečima direktora Toplane, radovi na rekonstrukciji podstanica i toplovoda uslediće posle završetka aktuelne grejne sezone, dok bi nova toplana, prva su Srbiji na biomasu, trebalo da bude u funkciji od naredne grejne sezone.

Pribojski Portal